امروز: ۱۴۰۳/۰۶/۲۹

اراضی شالیزاری مازندران در تهدید خشکسالی

مسئولان مازندران از تهدید خشکسالی بر اراضی شالیزاری و برنامه‌ریزی برای مهار این پدیده می‌گویند، بخش عمده‌ای از اراضی شرق مازندران که در تنش خشکی هستند، اما همگی آن‌ها اذعان دارند که چاره‌ای جز مصرف بهینه منابع آبی نداریم

موضوع کاهش آب‌های سطحی و زیرسطحی به دلیل شرایط اقلیمی مبتلابه در جهان و همچنین نبود برنامه‌ریزی صحیح در جمع‌آوری آب‌های سطحی و برداشت‌های اصولی از منابع آب زیرزمینی، این مهم را تشدید کرده است.

آنچه در نشست‌های اخیر مسئولان در حوزه کشاورزی مطرح شده، جدی بودن خشکسالی است که اراضی شالیزاری مازندران را تهدید می‌کند.

یکی از دلایل مهم در بهره‌برداری غیراصولی از منابع آبی را باید در کشت دوم یا «رتون» عنوان کرد که 40 درصد اراضی شالیزاری را در بر می‌گرفت و در این زمینه سهل‌انگاری در مدیریت و نظارت بر منابع آبی و کشت محصولات استراتژیک در دو دهه گذشته صورت گرفته است.

استان مازندران 214 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و 42 درصد از برنج کشور را تامین می‌کند، لذا از یک سو برای رقابت با سایر استان‌ها و حفظ رتبه نخست در تولید برنج، کشت دوم شدت یافته بود، اما تبعات حاصل از این اقدام به ظاهر خوشایند که خشکسالی و کاهش منابع آب زیرزمینی بود؛ مورد توجه قرار نگرفت.

بلعیده شدن منابع آبی مازندران توسط بخش کشاورزی برابر آن چه فرج‌الله فتح‌الله‌پور، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مازندران اعلام کرده است، حداقل 87 درصد از مصرف آب استان در بخش کشاورزی هزینه می‌شود و در برخی موارد نیز تا 92 درصد می‌رسد.

اراضی شرق مازندران در تهدید خشکسالی اکنون به جایی رسیدیم که علی بابایی کارنامی، رئیس مجمع نمایندگان مازندران و نماینده مردم ساری و میاندورود، از جدی بودن مسئله خشکسالی و تهدید 80 هزار هکتار از اراضی شالیزاری در ساری، میاندورود، نکا، بهشهر و گلوگاه خبر داد و اینکه به طور ویژه شرق مازندران در تنش آبی شدیدی قرار دارد.

با توجه به اینکه در ابتدای سال قرار داریم و از هم اکنون نیز خزانه گیری برنج آغاز شده است، برنامه‌ریزی جامع در زمینه کاهش آسیب‌های ناشی از خشکسالی مورد تاکید مسئولان در حوزه صنعت، معدن و تجارت، آب منطقه‌ای، جهاد کشاورزی و همچنین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است.

کاهش بارندگی‌ها و آورد رودخانه‌ها

داوودیان، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مازندران نیز با تایید موضوع جدی بودن خشکسالی در استان اظهار داشت: براساس آمار مقایسه ای بین اسفندماه سال 1401 و 1400، مشخص شده که 35 درصد در بارندگی‌ها و 65 درصد در منابع آب‌های زیرزمینی با کاهش مواجه هستیم.

وی همچنین با بیان اینکه بارندگی و آورد رودخانه‌ها در فروردین ماه امسال در مقایسه با سال گذشته به ترتیب 7 و 10 درصد بیشتر بوده است این میزان را جبرانی برای خشکسالی‌ها ندانست.

مصرف بهینه آب

تنها راه مقابله با کم آبی در همین زمینه احمد اسدیف معاون پیش‌بینی و توسعه اداره کل هواشناسی مازندران نیز اظهار داشت: از ابتدای سال زراعی جاری یعنی مهرماه تا اواخر فروردین حدود 284 میلیمتر بارش داشتیم که نسبت به میانگین بلندمدت حدود 36 درصد کاهش را نشان می دهد.

وی با اشاره بارش‌های خوب در فروردین ماه، عنوان کرد: اما این میزان نمی‌تواند جبران عقب ماندگی در منابع آبی باشد.

اسدی با اشاره به افزایش یک درجه‌ای دما از مهرماه سال 1401 نسبت به بلندمدت سال‌های گذشته، گفت: چاره‌ای جز مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، صنعت و خانگی نداریم.

معاون هواشناسی مازندران اعلام کرد: پیش‌بینی می‌شود که از نیمه دوم اردیبهشت‌ماه تا اواخر خرداد ماه امسال، محدوده نرمال در بارش‌ها اتفاق بیفتد، ولی باز هم این گونه نیست که خشکسالی و کمبودهای آبی را جبران کند.

به گزارش تسنیم، آن چه مسئولان بر آن تاکید دارند، علاج واقعه قبل از وقوع است و برای اینکه شالیکاران با توجه به هزینه‌های بالای تولید، کمترین آسیب را در مواجه با خشکسالی متحمل شوند، نیاز است که برنامه‌های جامع و دقیقی در حوزه کشاورزی به ویژه تامین و مدیریت منابع آبی صورت گیرد تا در نهایت، امنیت غذایی پایداری داشته باشیم.


کد خبر: 11616

دیدگاهتان را بنویسید