امروز: ۱۴۰۳/۰۷/۲۴

مرغ در گیلان پر کشید

به دلیل عدم تعیین نرخ مصوب مرغ در کشور و اختلاف فاحش قیمت این کالا بین استان‌های تولیدکننده و مصرف‌کننده، تعادل در بازار مرغ برهم ریخته و مضاف بر آن قیمت مصوب با قیمت عرضه مرغ هم در استان گیلان همخوانی ندارد!

به گزارش کاسپین، در تعطیلات تابستانه امسال بود که قیمت مرغ به سبب افزایش حضور مسافران و گردشگران، یکباره چند هزارتومانی گران شد و در پی آن بیشترین عدم تعادل در این بازار را تهرانی ها تجربه کردند.

ستاد تنظیم بازار تهران نیز در جهت ایجاد تعادل در بازار مرغ، قیمت مرغ را چند هزارتومانی افزایش داد که نتیجه آن افزایش رغبت صادرات در تولیدکنندگان مرغ دیگر استان‌ها به پایتخت از جمله گیلان شد.

گیلان قطب تولید مرغ در کشور است اما با چالشی که برای پایتخت رقم خورد، مرغ تولید شده در گیلان مضافاً به تهران صادر شد که نتیجه آن در اوج تقاضای مرغ، افزایش قیمت به میزان حدودی 87 هزار تومان بود.

مرغ مصوب در گیلان 80 و عرضه 87 هزار تومان!

در حال حاضر مرغ در اغلب نقاط استان گیلان بین 87 تا 90 هزار تومان عرضه می‌شود که این عرضه مرغ در برخی از ایام تعطیلات به 95 هزار تومان هم می‌رسد، این در حالی است که قیمت مصوب مرغ همچنان همان 80 هزار تومان نرخ مصوب سال 1402 است.

بنا بر چالشی که بین زنجیره تولید، جهاد و صمت و همچنین مصرف‌کننده وجود دارد، قیمت مرغ در استان گیلان 87 هزار تومان عرضه می‌شود درحالی‌که این قیمت تلویحاً توسط نهادهای حاکمیتی پذیرفته شده اما درعین‌حال با گران‌فروشان این حوزه برخورد نیز می‌شود!

ستاد تنظیم بازار کشور مسئول تعیین نرخ مصوب مرغ باشد

نکته قابل‌توجه دیگر دررابطه‌با صنعت مرغ استان گیلان اینکه، بازار نیز چندهفته‌ای است قیمت مرغ را کشف کرده و در حال عرضه به مصرف‌کننده است اما ستادهای بالادستی تنظیم بازار همچنان نسبت به این موضوع سکوت کرده‌اند و وضعیت پدیدآمده را تشریح و تبیین نمی‌کنند.

گیلان مشکل تولید مرع ندارد

صالح محمدی رئیس سازمان جهادی کشاورزی گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه در تولید مرغ هیچ مشکلی استان ندارد، اظهار کرد: روزانه 800 تن مرغ در گیلان تولید می‌شود که بخش زیادی از این تولید به تهران، البرز و گیلان توزیع می‌شود.

به گفته وی، وضعیت جوجه‌ریزی در گیلان نیز مطلوب است و حتی مجوز مازاد بر تولید آن نیز در دستور کار جهاد کشاورزی قرار دارد تا کمبود مرغ احتمالی آینده نیز جبران شود.

گیلان با ۱۱ واحد پرورش مرغ اجداد گوشتی فعال، رتبه نخست و با ۹۹ واحد مرغ مادر جایگاه دوم و همچنین با ۹۰۷ واحد مرغ گوشتی، رتبه سوم تولید گوشت مرغ کشور را به خود اختصاص داده است.

گیلان به دلیل ناترازی قیمت مرغ کشور با چالش در نظارت مواجه است

اما در کنار تولید، نظارت بر بازار مرغ نیز بسیار حائز اهمیت است؛ تیمور پورحیدری، مدیرکل صنعت، تجارت و بازرگانی گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: ستاد تنظیم بازار قیمت جدید برای عرضه مرغ اعلام نکرده و با گران‌فروشی‌ها با جدیت رسیدگی و برخورد می‌شود.

به گفته وی، زنجیره‌های تولیدکننده مرغ به دلیل بالارفتن هزینه‌ها ادعا دارند که قیمت تمام شده برای آنها مقرون‌به‌صرفه نیست و باید نرخ مصوب مرغ تغییر کند.

آن‌گونه که دبیر ستاد تنظیم بازار گیلان مطرح کرده، استان‌های اردبیل، البرز، مازندران و تهران مرغ را بالای 95 هزار تومان عرضه می‌کنند که این مسئله، گیلان را در پاییش بازار و ثبات قیمت با چالش عدیدی روبرو کرده است.

بازار مرغ کشور نیازمند تعیین نرخ واحد و همسان است

آنچه که موجب عدم تعادل در بازار مرغ در گیلان و کشور می‌شود نه تولید بلکه عدم نرخ‌گذاری واحد و کشوری قیمت مرغ است که موجب عدم تعادل در عرضه و تقاضا شده و نگرانی‌های اقتصادی و اجتماعی را نیز در پی داشته است درحالی‌که اگر نرخ مصوب در ستاد تنظیم بازار کشور تعیین شود، قیمت مرغ در سراسر کشور همسان‌سازی و ناظران بازار مرغ اعم از صمت و اصناف نیز تکلیفشان مشخص است.

عدم تصویب نرخ مصوب مرغ به‌صورت سراسری در کشور موجب شده تا استان‌هایی که تولید مرغ ندارند، مرغ تولید شده استان‌های با ظرفیت تولید مطلوب نظیر گیلان را به استان خود وارد کرده و باهدف افزایش حاشیه سود و استمرار آن، پیوسته موجب افزایش قیمت منطقه‌ای مرغ می‌شوند.

امروزه مرغدار گیلانی باید مرغ زنده را کیلویی 58 تا 62 هزار تومان به کشتارگاه تحویل دهد درحالی‌که در صورت عدم تصویب همسان نرخ مرغ در کشور، در استان‌هایی مرکزی و فاقد تولید مرغ، تولیدات خود را به نرخ بالاتر مثلاً 68 هزار تومان عرضه می‌کند که این حباب قیمتی موجب تشدید افزایش قیمت‌ها به‌صورت دوره‌ای می‌شود.


کد خبر: 32098

دیدگاهتان را بنویسید