امروز: ۱۴۰۳/۰۷/۲۴
گره کور پسماند با روش «دانش بنیان» باز می شود؛

هضم بی‌هوازی راهکاری مناسب برای مدیریت پسماند گیلان

آزانس خبری کاسپین - یک استاد دانشگاه با بیان اینکه با استفاده از پروژه RDF  از پسماند برای کارخانه سیمان لوشان می‌توان سوخت تولید کرد، گفت: روش هضم بی‌هوازی پسماند تر راهکاری مناسب برای معضل پسماند گیلان است.

به گزارش کاسپین، ابوعلی گلزاری  درباره وضعیت پسماند گیلان، اظهار کرد: روزانه در گیلان ۲۰۰۰ تن پسماند تولید می‌شود که ۷۵ درصد آن را پسماند تر و حدود ۲۵ درصد از آن را پسماند خشک تشکیل می‌دهد.

وی با بیان اینکه از ۲۵ درصد پسماند خشک، ۱۵درصد ارزشمند و ۱۰ درصد غیر ارزشمند است، افزود: بیشتر از ۲۰۰ تن پسماند خشک غیر ارزشمند ریجکت می‌شود.

متخصص مدیریت پسماند درباره راهکارهای پیش رو در زمینه مدیریت پسماند گیلان، گفت: برای مدیریت این حجم از زباله بجای استفاده از زباله‌سوز می‌توان با استفاده از پروژه RDF آن را به سوخت مناسب برای کارخانه سیمان لوشان تبدیل کرد.

گلزاری با بیان اینکه ۳۰۰ تن پسماند خشک ارزشمند باقی می‌ماند که نیازی به مدیریت آن نیست و توسط گاراژها و یا زباله گردها مدیریت می‌شود، یادآور شد: از ۲۰۰۰ تن پسماند گیلان ۱۵۰۰ تن پسماند تر معادل  ۷۵ درصد باقی می‌ماند که در واقع قابلیت تبدیل شدن به دو روش هوازی و غیرهوازی را دارد.

وی با بیان اینکه روش هوازی در گیلان پاسخگو نیست، تصریح کرد: بدلیل شرایط آب و هوای استان و بارش باران، بوی نامطبوع زباله و شیرآبه، شرایط مناسبی وجود ندارد بطوری‌که در محدوده فلکه گاز رشت بوی نامطبوع کارخانه کودآلی در بعضی از مواقع احساس می‌شود.

متخصص مدیریت پسماند با تاکید بر اینکه در استان گیلان روش هضم بی‌هوازی جوابگو است، گفت: روش بی‌هوازی روش هاضم است که در مخزن پسماند تر ریخته شده و به کود و گاز تبدیل می‌شود، هر تن پسماند ۱۲۰ مترمکعب گاز تولید می‌کند که می‌تواند در مدیریت سوخت موثر باشد.

گلزاری تاکید کرد: استفاده از کارخانه‌های کمپوست در شهرهای مختلف گیلان بدلیل شرایط استان مناسب نیست، بلکه با استفاده از روش بی‌هوازی می‌توان برای ۱۵۰۰ تن زباله تر معادل ۱۵۰ هزار مترمکعب گاز تولید کرد که عدد قابل توجهی در مدیریت مصرف سوخت در استان است.

وی ادامه داد: با این روش از  این حجم پسماند تر بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن کود مرغوب نیز تولید می‌شود که بوی نامطبوع، حشرات موذی و شیرابه را نخواهد داشت که متاسفانه به این روش‌ها اصلا توجهی نشده است.

این پسا دکتری مهندسی محیط‌زیست با اشاره به اینکه مدیریت پسماند یک کار تخصصی است، تاکید کرد: متاسفانه در زمینه مدیریت پسماند گیلان در کنار مدیران، فرمانداران، بخشداران و شهرداران از متخصصان پسماند به عنوان مشاور استفاده نشده است.

گلزاری درباره لندفیل سراوان، خاطر نشان کرد: ریختن زباله در سراوان اشتباه و هر چه‌ زودتر جلوی آن گرفته شود، خوب است؛ رشت، شهر با فرهنگ و دارای ظرفیت‌های زیادی است اما در کدام مدرسه تفکیک از مبدا زباله آموزش داده و به درستی اجرا می‌شود؟! در هیچ یک از ادارات، مدارس، دانشگاه و موسسات تفکیک از مبدا زباله به صورت اصولی انجام نمی‌گیرد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در دانشگاه‌های استان متناسب با نیاز استان رشته تحصیلی در نظر گرفته نشده، گفت: رشته مهندسی مدیریت پسماند با توجه به نیاز استان و پرورش متخصصین در این زمینه دیده نشد و نشان می‌دهد دانشگاه از نیاز جامعه دور شده است.

گلزاری با بیان اینکه قشری دلسوز و نگران استان وجود دارند که قدرت اجرایی ندارند، تصریح کرد: تا زمانی که تصمیم درست و تخصصی در زمینه مدیریت پسماند گرفته نشود تا ۱۰ سال آینده هم اتفاق مثبتی نمی‌افتد.

وی درباره جانمایی برای محل جدید دفن زباله در گیلان، خاطرنشان کرد: این مسئله نیاز به یکسری مقدمات و بررسی اجتماعی دارد اما باید با بررسی دقیق جانمایی مناسب انجام داد؛ در انتهای گیلان و مرز قزوین مکان‌های مناسب و وسیعی وجود دارد که با روستاها فاصله زیادی دارد.

متخصص مدیریت پسماند اضافه کرد: بدلیل عمق آب زیر زمینی، نبود بارش و شیرآبه کمتر با ایجاد شهرک بازیافت و ایجاد زیرساخت‌های مناسب می‌توان این مهم را مدیریت کرد.

گلزاری با اشاره به انتقال ۲۰۰۰ تن زباله گیلان از طریق قطار به انتهای استان و حتی استان همجوار، افزود: بسیاری از شرکت‌ها بدلیل اقتصادی بودن این پروژه وارد میدان کار می‌شوند که نیاز به برنامه‌ریزی درست و بهره‌مندی از متخصصان در حوزه پسماند دارد.

وی با بیان اینکه کشور ایتالیا روش انتقال پسماند به سوئد را انجام می‌دهد، گفت: با انتقال پسماند به استان دیگر نیز از مشکلات گیلان در این مسئله کم می‌کند.

استاد دانشگاه درباره اینکه هر شهرستان در گیلان به صورت جداگانه در زمینه پسماند ورود کرده و برنامه اجرا می‌کند، گفت: اگر این مسئله از نظر نیروی فنی و تخصصی و اعتبارات تجمیع شود از نظر  اقتصادی و موفقیت موثر خواهد بود.

وی درباره استفاده از زباله سوز در گیلان، تصریح کرد: اعتبار مورد نیاز برای تهیه زباله سوز ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار است که تامین بودجه برای استان سخت خواهد بود.

متخصص مدیریت پسماند با بیان اینکه راهکارهای ارائه شده تخصصی و با برنامه‌ریزی قابلیت اجرا دارد، تاکید کرد: بهترین کار برای نجات سراوان این است که زباله به آنجا نرود، تصفیه خانه شیرآبه استاندارد، ایجاد و تفکیک از مبدا زباله در سطح استان به درستی انجام شود.


کد خبر: 18820

دیدگاهتان را بنویسید