امروز: ۱۴۰۳/۰۸/۱۷

درآمدی بر الزامات ژئوپلیتیکی با نگاه ژئواکونومیک در منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی

ایران با توجه به موقعیت استراتژیک و ژئوپلیتیک خود از گذشته جایگاه ویژه ای برای عبور کاروان های تجاری بوده که یکی از بخش های جاده ابریشم نیز از آن عبور‌ می نمود. تغییر و‌ تحولات اقتصادی و‌ سیاسی دنیا بیانگر نقش پررنگ تجارت بین المللی در توسعه و پیشرفت کشورها می باشد. در نقاط مختلف دنیا کشورها، قلمرویی از سرزمین اصلی را با قوانین خاص تحت عنوان مناطق آزاد تجاری مورد استفاده قرار دادند که هدف از این مناطق ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی و توسعه اقتصاد ملی و جذب سرمایه های خارجی می باشد. بنابراین این مناطق با ایجاد مشوق ها و معافیت های مختلف می تواند به اقتصاد کشورها کمک شایانی بنماید. بنابراین از نگاهی دیگر می توان گفت که مناطق آزاد باید یک ارتباطی بین اقتصاد داخلی و بین المللی ایجاد کنند که هم با جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی منجر به افزایش تولید و صادرات شود و همچنین با امتیازات رقابتی در اقتصاد منطقه ای و جهانی نقش مثبت ایجاد نماید. در ایران از اوایل دهه ۷۰ تشکیل این مناطق رقم خورد. ما یک کشور در حال توسعه هستیم که با این حجم از منابع عظیم انسانی و معدنی و نفتی و جاذبه های توریستی نتوانسته ایم به توسعه مطلوب برسیم. از طرفی شرایط و ویژگی های مناطق آزاد باعث می شود بسیاری از فعالیت های اقتصادی که بواسطه تحریم ها با مشکلاتی همراه است با توانمندیهای این مناطق به انجام برسد. منطقه آزاد انزلی با توجه قرار گرفتن در مسیر ترانزیت جهانی و حوزه ژئوپلیتیکی کاسپین و آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی امکان نقش آفرینی فعالی را دارا است. کریدور شمال-جنوب، قاره های آسیا و اروپا را به هم پیوند می دهد و ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه را از طریق ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس و حوزه اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا برقرار می کند. تنها گسست این موضوع، خطوط ریلی محور رشت-آستارا است که حلقه مفقوده این کریدور مهم است. از طرفی ظرفیت بسیار بالایی در اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود دارد با موافقت نامه تجارت آزاد فرصت مناسبی برای بهبود اقتصاد ایران است که در این بین وجود منطقه آزاد انزلی فرصت خوبی در ایفای این نقش دارد. در این برهه زمانی با توجه به مناقشه روسیه و اوکراین فرصت بسیار مناسبی نیز برای نیاز سنجی و تامین نیازهای کشورهای منطقه است. منطقه آزاد انزلی با بهره گیری از مزیت موقعیت مناسب می تواند منافع بسیاری به دست آورد و سبب ارتقای جایگاه اقتصادی در سطح منطقه و جهان شود و این مستلزم درک واقعیات و بهره گیری از فرصت ها و کسب آمادگی های لازم و تحول زیرساخت ها است.
رفع مشکلات مالیاتی، گمرکی تامین مواد اولیه و تخصیص ارز و سرمایه در گردش از سوی تصمیم گیران می تواند منجر به توسعه منطقه آزاد انزلی شود. قوانینی که بتواند قیمت تمام شده محصول تولیدی را قابل رقابت با بازارهای جهانی ارائه دهد و بصورت تولیدات صادرگرا انجام شود می تواند کمک شایانی به شکوفایی کند. همچنین بازاریابی و تدوین استراتژی و نیازسنجی محصولات مورد نیاز منطقه و جهان از وظایف مدیران این منطقه محسوب می شود. خوش بختانه سرمایه گذاران داخلی و خارجی خوبی مشاهده می شود که با کمی پیگیری و‌ دلگرمی مسئولان مربوطه آمادگی کامل برای فعالیت های اقتصادی وجود دارد. همچنین باید نگاه های سیاسی از این جایگاه حذف شود و فرصت های مدیریتی به همه ی نخبگان و‌ تلاشگران داده شود. متاسفانه تغییرات مدیریتی فراوان و قوانین خارج از عرف و حلقه مدیریتی بسته منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی، آسیب های فراوانی به استان گیلان و‌ کشور زده است و شفافیت مناسبی را می طلبد و باید تلاش بیشتری شود تا آمار صادرات از واردات پیشی گیرد. می بایست نگاه جهانی و ژئوپلیتیکی در مدیریت حاکم باشد نه اینکه بر اساس منفعت های سیاسی و اقتصادی گروه ها و افراد…
با توجه به این که امسال از سوی مقام معظم رهبری سال «تولید و دانش بنیان و اشتغال آفرین» نامگذاری شده است، با ایجاد قوانین تسهیل گر و نگاه مدیریتی منطقه آزاد در مسیر تولیدات دانش پایه و دیدگاه صادرات و رویکرد اقتصادی بر محور تولید می توان به سر منزل مقصود رسید و شکوفایی اقتصادی هر چه بیشتر استان گیلان را مشاهده نماییم.


کد خبر: 3333

دیدگاهتان را بنویسید